pondělí 31. srpna 2015

Sladká Francie



Milé dámy, víly, blogerky, princezny a všechny úžasné ženy!

doufám, že jste měly hezké léto. Léto je pro mě jedno z nejhezčích období v roce, kdy mohu plně dát průchod svému ženství a užívat si nošení šatiček a střevíčků (aniž bych měla na sobě dalších 10 vrstev:), nechat proudit vítr do vlasů, opalovat se a cestovat! Ano, CESTOVAT. A INSPIROVAT SE. Cestování je pro mne zdrojem veliké isnpirace a vždy mě nějak "nakopne". K tvorbě, k novým věcem.. Nové kultury, lidé, jídla, barvy, hudba, rozmanitost - to vše považuji za nekonečnou inspiraci. Letošní léto jsem měla možnost strávit pracovně dovolenkově ve Francii. Téměř dva sladké měsíce. Francie mě neuvěřitelně inspirovala, co se týče módy a stylu. Ráda bych něco ze své sladké inspirace předala i Vám!:) A v čem mě tedy Francie a francouzky inspirovaly?


1.Jednoduchý styl


Ne nadarmo se říká - v jednoduchosti je krása a styl. Francouzky to ví dvojnásob. Takový jednoduchý styl se většinou skládá z úzkých kalhot (skinny), vysokých bot (na klínku nebo podpatku), jednoduché volnější halenky, ležérního sáčka a jednoduchých doplňků. Zdůrazňuji jednoduchých - nechodí ověšené jako Vánoční stromeček. Obvykle stačí jeden jediný kus - stylové elegantní hodinky, perlový náhrdelník nebo výrazné náušnice. Celý model doplní nějakou jednduchou a kvalitní, nejlépe koženou kabelkou (bez různých cvočků, glitrů a kamínků!) Na kvalitních botách a kabelkách nešetří.

Z toho vyplývá - není třeba mít plný šatník nekvalitních věcí a výstřelků ale je výhodně investovat do nadčasových kousků vyšší kvality - bílé halenky, úzkých kalhot, dobře střiženého sáčka a kvalitních kožených bot a kabelky neutrální barvy (béžová, černá, camel hnědá). Takové kousky využijete téměř ke všemu a pokud jsou kvalitní, tak i chvíli vydrží.







 2.Jednoduchý makeup


Francouzky to nepřehánějí s makeupem. Stačí jim pouze lehce sjednocená pleť makeupem, pudr, trocha řasenky a výraznější červená rtěnka. Moje dobrá přítelkyně a módní inspirace mi jednou řekla, že nejdůležitější z makeupu je rtěnka. Když si žena nalíčí rty, najednou je ženštější, smyslnější, stylovější a více makeupu už nepotřebuje. Něco na tom bude. :)

K jednoduchému makeupu patří i upravené nehty. Francouzky většinou nenosí dlouhé (gelové) - dámy promiňte mi - ale často kýčovité nehty. Nehty mají upravené, zapilované, nalakované jemným "nude" lakem, nebo naopak výraznějším červeným či tmavým. Obojí vypadá stylově a elegantně.
Francouzky jsou ELEGANTNÍ.



 3. Zdravá pleť a vlasy

Všimla jsem si, že francouzky hodně dbají spíše než na tuny makeupu (jako např.angličanky či irky) na pleť zdravou a přirozenou a investují spíše než do drahého makeupu do kvalitnějšího pleťového krému. Ví, že když o svou pleť budou správně pečovat, tak taková investice se jim vyplatí do budoucna. Proto investují do opravdu kvalitních produktů, každý den pleť pečlivě odličují a hydratují. Většina světových značek pochází právě z Francie. Značky pleťové kosmetiky, které u nás seženeme v lékarně, jako například La Roche Posay, Vichy, Bioderma, Avéne - všechny tyto značky jsou francouzské a ve Francii jsou asi o polovinu levnější, než u nás. Já jsem si například koupila Avéne micelární vodu 400 ml a stála mě okolo 7 euro (190 kč). U nás stejná značka stojí okolo 350 kč, což je značný rozdíl. Takže pokud se vydáte do Francie, doporučuji kosmetiku nakoupit tam.
Další francouzské značky, které mi vyhovují jsou značky Clarins and Clinique. U nás seženete v parfumeriích Douglas, Marriounad, Sephora atd. Za mě je úžasná Clinique overnight mask (noční maska), úžasně hydratuje a vypíná pleť a po ránu mám pleť jako miminko! :)


 Péče o vlasy.. vystihuje zdraví a přirozenost. Spíše než si "ničit" vlasy častým barvením a melírováním dbají na jejich zdraví, kvalitní produkty a pravidelné zastřihování konečků. Používají nejrůznější masky a zábaly. Účesy nosí jednoduché, často i nedbalé, ale vždy působí upraveně. Krásný je třeba francouzský cop, elegantní mikádo nebo ležérní drdůlek (níže například jak ho nosí Emma Watson). Návody, jak si takový cop uplést, najdete například na youtube (french bride tutorial).




4. Prostě: PROUŽKY! 


K francouzskému stylu patří PROUŽKY. Jsou stylové, nadčasové a elegantní. Příkladem je například francouzská značka Armor-lux.

Cituji butik Bella Bruta, která tuto značku v České republice prodává:
 "Armor-lux je značka pocházející z Bretaně. V malém městečku Quimper se od roku 1938 vyrábějí klasická marinière trička. Tato trička nosil i samotný Pablo Picasso, James Dean, Audrey Hepburn nebo božská Marilyn Monroe. ARMOR LUX se však nespecializuje jen na trička, ale také na šaty, svetry a sukně. " 


Koupit můžete zde:









5. Parfémy


"Ach, tady všichni tak krásně voní!" To byl můj první dojem z francouzů. Je jedno, zda se jedná o uklízečku či úřednici - všichni mají jedno společné: krásně voní. A ne ledajak, na pár minut. Ale dlouho. Voní parfémy. Kvalitními parfémy. Francouzskými parfémy. Musím se přiznat, že vůně jsou jedna z věcí, kterou mám na Francii skoro nejraději. Pro mě osobně byla koupě prvního pořádného parfému krok do skutečné dospělosti. Přerod z dívky na ženu. Tak jsem se cítila. Je neuvěřitelné, jak Vás dobře zvolený parfém ovlivní. Dokáže Vám zvednout náladu, nakopnout Vás k výkonu, zvedne Vám sebevědomí. Najednou se cítíte žensky, sexy, sebevědomě. Není to náhražka sebevědomí - je to jeho součást. Pro mě. Je to moje radost. Občas se parfémem navoním jen tak, i  když jsem doma v teplákách a nikam se nechystám. Navoním se občas jen sama pro sebe a svou radost. A to nejlepší pocit. Musíte si najít "ten svůj", každému vyhovuje a voní něco jiného a vůně se v průběhu života mění. Ale to poznáte, když přivoníte, že je to "on". Ano, některé parfémy jsou dražší investicí, ale musím za sebe přiznat, že pokud je parfém kvalitní, vydrží mi dlouho, třeba i rok (a to se voním každý den). Takže ve výsledku to není zase tak vysoká investice, pokud srovnáte jak dlouho Vám vydrží vonět kdejaká toaletní voda. Moje láska je v současnosti Chanel - Coco Mademoiselle. A na druhém místě Chanel Chance. Moje osudové vůně v této chvíli.







6. Umění stárnout

Na francouzkách se mi líbí to, že "umí stárnout". Ve Francii jsem potkala tolik NÁDHERNÝCH (a to myslím vážně nádherných!) žen, nechci říkat starších, protože mnohdy vypadaly velmi mladě, a to jim mohlo být 50, 60, 70 plus. Nevím jak přesně to dělají, ale ženy ve starším věku byly opravdu vyzrálé jako víno - čím starší, tím krásnější. Vypadaly mladě, svěže, štíhle, elegantně, že jsem se za nimi sama mnohdy otočila. Myslím, že je to tím, že stárnutí přijímají a neberou je jako "konec života". Stále se oblékají svěže, stále sportují, stále pijí víno, nosí rudou rtěnku, stále se zamilovávají. Pečují o sebe kvalitní stravou, pohybem, používají hydratační krémy a nepřehánějí to s plastikami. Vypadají autenticky. Žádný botox, umělé rty a nepřirozené peroxidové odrosty či permanentní makeup. Kéž bychom to také tak uměli - protože každá žena je krásná a stárnutí je přirozené. Stárnutí nemusí znamenat "konec života", ale právě naopak... Inspirujme se tedy tím, s jakou lehkostí francouzky stárnutí přijímají a když objevíme první vrásku, neberme to jako konec světa ale mějme ji rády a pečujme o sebe s láskou!





7. Kvalitní jídlo

Ano, velká kapitola na téma Francie je jídlo. Francouzi jsou gurmáni a umí jídlo vyrobit, připravit a také si jej náležitě vychutnat. Od křupavých bagetek a croissantů, přes jemné a aromatické sýry, lahodná vína, čerstvé ovoce a zeleninu, olivy, nespočet dortíků, makronků a jiných sladkých dobrot, výborné a čerstvé ryby, plody moře, kvalitní steaky..  A také trhy, na kterých toto kvalitní jídlo prodávají - to je jedna velká radost a podívaná. Také jsem na trhu byla a když jsem odcházela, cítila jsem se jako pravá francouzka. V tašce bagetu, mandlové croissanty, čerstvé broskve a salát, na oběd rybu od rybáře a v ruce kytici slunečnic. Nádherný pocit koupit si kvalitní suroviny a s radostí je připravovat a jíst! Francouzi si umí užívat, vychutnávat, jíst pomalu.. Největší jídlo dne ve Francii bývá večeře - a často několikachodová a několik-hodinová. Předkrm, hlavní jídlo, dezert, káva, sýry, víno, sýry, víno, víno.. Povídání s přáteli. Ale většinou má vše svou míru a nikdy se necítite úplně nepříjemně přejezeně nebo opile. Myslím, že kvalitní jídlo je jedna ze součástí jejich umění užívat života a vypadat dobře.




8. Cit pro estetiku

Upravené domy, jednoduchá výzdoba, dřevo, kámen a květiny.. To je francouzský styl. Nic přeplácaného, jednoduchý nábytek třeba i po babičce. Ale způsub, jakým umí francouzi věci zkombinovat, staré s novým, drahé s levným, obyčejné s luxusním, to je jedinečné.. Má to šmrnc a je to chic. Spousta zeleně a květin jak venku tak v domácnosti jsou samozřejmostí. Miluji francouzské domácnosti. Nejsou dokonalé, ale tak útulně a stylově zkombinované, že se tam cítíte skvěle. Jako doma. Inspirujte se i pro Váš domov..




 9. "No stress a carpe diem"


Francouzi si umí vychutnávat život. Jistě se liší životní styl na severu a na jihu, ve velkých městech a na venkově. Ale obecně by se dalo říci, že francouzi nikam zbytečně nespěchají, jedí pomalu, dopřávají si siesty, kvalitní vína. I v pokročilejším věku chodí za kulturou, na večeře, schází se s přáteli, pijí víno, hrají petangue.

Jsou mladí duchem. Sportují, cestují, užívají dne - umění "carpe diem". Vědí, že stres je největší zabiják a je třeba život žít naplno. Investují peníze do zážitků - cestování, dobré víno, jídlo, kultura. Dopřávají si radost, kterou sdílí se svými blízkými. A to nejlepší lék na dlouhověkost - umět si užívat každý den naplno a umět udělat radost nejen druhým, ale i sám sobě.


Snad vás sladká Francie trochu inspirovala..:)

Vaše Módní Víla



1 komentář:

  1. Jestli se ti tak moc líbí Francie a Paříž, určitě se mrkni na eshop onlinesekac . Najdeš tam totiž velikou spoustu oblečení z každého koutku světa a je jen na tobě, zda ho najdeš nebo ne a to si myslím, že je na tom sekáči to nejlepší...

    OdpovědětVymazat